Fotboll

Fotboll som idag troligtvis är den största sporten i världen räknat till antal utövare har egentligen ingen officiell historia. Dock så finns det spår av att sporten utövades i någon form redan på 300- talet före Kristus. Landet man hittat de första spåren av idrotten i är Kina. Sporten skiljde sig egentligen inte då speciellt mycket från dagens utformning. Man delade upp sig i två olika lag och som mål använde man sig av ett nät som man spände upp mellan två bambustänger. Genom att den franska kungen Filip den långe utfärdade ett förbud mot fotbollen i Frankrike visar att den existerade i Europa kring 1300- talet. Kungen ansåg att det var bättre att folk ägnade sig åt bågskytte och fotbollen blev förpassad till gatan. Det var inte ovanligt att gatuslagsmål utbröts i samband med dessa matcher och fotboll började därför få ett ganska dåligt anseende.

Det skulle dröja lite drygt 500 år innan spelet hade börjat etablera sig. När den blev en accepterad sport på de brittiska internatskolorna så skulle man kunna beskriva den bäst som en blandning av rugby och dagens fotboll.

Englands fotbollsförbund, Football Association, bildade man 1863 och knappt tio år efterår bröt sig en grupp ut för att bilda Rugby Union.

 

Landskamper

 

Den första landskampen någonsin spelades mellan Skottland och England. Året var 1872 och matchen spelades i Glasgow. Samma år så spelades även den första FA-cupfinalen och turneringen anses som den första fotbollsturneringen någonsin. De två lag som fick äran att göra upp i den första finalen var Wanderers FC och Royan Engineers. Matchen slutade med vinst för Wanderers med ett mål mot noll.

Lite drygt tre år senare efter landskampen mellan Skottland och England spelades den första landskampen utanför de brittiska öarna. Den matchen spelades mellan USA och Kanada i New Jersey 1885. Det dröjde fram till 1901 innan den första matchen spelades i Sydamerika. Matchen spelades i Uruguay och hemmalaget fick möta Argentina. Det var just i Uruguay, knappt 30 år senare, som det första världsmästerskapet i fotboll hölls. Hemma nationen lyckades också med att ta hem hela mästerskapet. I Europa spelades den första matchen 1902 i staden Wien. Den stod mellan Österrike och Ungern.

 

Regler

 

Som i likhet med de flesta andra sporter så har fotbollen utvecklats under tiden och varken spelet eller reglerna var likadant för 100 år sedan. I början ansåg man tillexempel att en passning endast skulle slås om det inte gick att hitta någon annan utväg. Det var i samband med att ett lag vann FA-cupen med just passningar som taktik som fotboll ändrade karaktär till dagens system.

Storklubbar

Runt om i Europa finns det ett antal storklubbar. Många anser att England och Spanien är ledande inom fotbollen men Tyskland och Italien flåsandes i nacken. Manchester United, Chelsea och Liverpool är storklubbar från England. I den spanska högsta ligan hittar man bland annat Barcelona och Real Madrid.