Elvis Presley

Elvis Presley är en av det största artisterna någonsin. Han kallas ofta för ”The King” eller ”The King of Rock´n Roll”. Elvis föddes i Tupelo i Mississippi den 8 januari 1935. När han var 13 år gammal valde familjen att flytta till Memphis. Då familjen var mycket religiös var det naturligt för Elvis att börja sjunga i gospelkören. Han visade tidigt en musikalisk talang och när han var 18 år gammal spelade han in sin första skiva. Efter att ha åkt förbi en skylt, med reklam för att man kunde spela in en skiva för endast 4 dollar, bestämde han sig för att göra försöka slå igenom som artist. Den första skivan som spelades in av The King innehöll två låtar, That´s When Your Heartaches Begins och My Happiness. Året var 1953 och året därpå återvände Elvis för att spela in ytterligare en skiva. Ryktet om Elvis talang hade börjat sprida sig och ägaren till skivbolaget satte ihop honom med Bill Black och Scotty Moore och senare släpptes singeln That´s all Right.

1958 blev Elvis inkallad för militärtjänstgöring och under de kommande två åren släpptes inga nya skivor. Innan tjänstgöringen hade Elvis bytt skivbolag, köpesumman blev 35 000 dollar och var en rekordnotering för en artist, samt hade Heartbreak Hotel seglat upp på en första plats på Billboard listan. När Presley återvände från tjänstgöringen, som han spenderade mestadels i den västtyska staden Bad Nauheim, blev det mer fokus på sin karriär som skådespelare. I nästan åtta år spelade han in filmer och det dröjde fram till 1968 innan han gjorde comeback som artist.

Filmer som Elvis spelade in under 60-talet

  • Blue Hawaii
  • Viva Las Vegas
  • Hawaiian Style

Den stora comeback som Elvis gjorde kallas ofta för ”68 Comeback Special” efter ett TV framträdande i slutet av 1968. Året därpå skulle Elvis återigen stå inför en publik och en rad konserter följde sedan. På fyra år gjorde Elvis mer än 1 100 framträdanden. Den mest minnesvärda konserten blev en välgörenhets på Hawaii 1973. Tanken med konserten var att samla in pengar till Kui Lees (som bland annat skrivit låten I´ll Remember You) cancerfond. Konserten gick under namnet Aloha From Hawaii och sågs av över 1,5 miljarder tv tittare. Elvis Presley stil och musik är fortfarande ett inslag i bland annat Rockabilly kulturen.